Vi älskar Software as a Service

Tänk vad skönt att kunna använda smarta tjänster som en del av dina egna så att du kan fokusera på att bygga en fantastisk användarupplevelse istället för att återuppfinna hjulet varje gång.

Saas cloud

Nu för tiden är det väl knappast någon som inte vet vad molntjänster är för något. Folk har blivit väldigt bekväma i att låta Dropbox eller iCloud lagra deras dokument och bilder och företag låter gärna Amazon ansvara för driften av deras webbtjänster.

Software as a Service är något folk också kommer i kontakt med dagligen i form av olika tjänster som i princip bara kräver en internetanslutning för att du ska kunna använda dem – som till exempel Facebook eller Google. På sätt och vis har kretsar väl det mesta i hela webbvärlden kring SaaS idag, men det är inte den typen av SaaS de flesta kommer i kontakt med dagligen som vi tänkte lyfta upp med det här inlägget.

Det vi gillar mest med SaaS är alla kraftfulla verktyg som gör det betydligt enklare att lösa komplexa problem som vi ofta springer på när vi utvecklar våra tjänster. Vi vill passa på att tipsa om ett par fantastiska tjänster som vi har kommit i kontakt med på sista tiden – Cloudinary och Chargify.

Slipp allt krångel med bildhantering och lagring så att du kan fokusera på hur bilderna ska visas istället

I en tid där vi inte längre kan förutsätta någonting kring vilken plattform dina användare nyttjar när de använder din tjänst får vi som utvecklare och designers lägga mycket tid och energi på att se till att bilder presenteras på ett optimalt sätt. Tänk vad skönt att då slippa att lägga energi på att skriva kod för att ladda upp bilder, beskära dem, skala dem och själv hantera lagringen för dessa!

Cloudinary är en tjänst där du postar bilder via ett API. Bilden sparas då i deras molntjänst och som respons på ditt anrop får du tillbaka ett ID. När du sedan vill visa en bild anger du i adressen till bildfilen vilka egenskaper bilden ska ha där den ska visas. Om bilden inte redan finns beskuren och skalad efter dina önskemål sker detta när bilden efterfrågas och sparas hos Cloudinary enligt dessa kriterier så att det nästa gång när du frågar efter samma bild går lite snabbare att få tag i samma bild.

Slipp att bygga allt det tråkiga kring en prenumerationstjänst

Att hantera dina kunders personliga betalningsuppgifter är något du helst inte vill ge dig in på. Du vill heller inte skriva logik för att hålla koll på hur mycket en kund ska debiteras, när den ska debiteras eller hur långt det är kvar på deras gratis “prova på”-period. Chargify tar hand om allt det där tråkiga så att du kan fokusera på att fokusera på det som är unikt för din tjänst istället.

Modellera dina produkter via Chargifys GUI. Låt Chargify ta hand om dialogen för kundens betalningsuppgifter och sköta alla mail för betalningspåminnelser och kvittenser. Dessa är enkla att modifiera via Chargifys gränssnitt så att de passar ditt företag. Sedan kan du via deras API skapa upp användare för dina kunder och styra vad de ska betala för.

 

Tjänster som dessa – som löser specifika, komplexa problem och är förhållandevis enkla att integrera – gör verkligen din egen tjänst så mycket kraftfullare och ditt system så mycket enklare att underhålla.

Ta kontakt med oss om ni funderar på att integrera någon typ av SaaS. Vi hjälper er gärna med att hitta lämpliga verktyg och att komma igång med dem.