SEO, Excel och brott i Chicago

Det har börjat dyka upp ett gäng intressanta plugins till Excel. Här tar jag upp ett par olika verktyg och några exempel på vad man kan göra med dem.

 

SEO Tools for Excel är en kraftfull plugin till Excel som man kan använda i SEO-syfte och för att göra Growth Hacks (smarta marknadsföringsknep för att skapa tillväxt med låg budget, ofta genom att använda programmeringskunskaper). Exempelvis kan du ta reda på vilka backlinks du har till din webbplats (länkar som pekar in på din webbplats från andra siter) och ranka dem i ordning av trovärdighet. Det kan vara värt att kolla upp de som har lägst trovärdighet och se till att de tas bort av den som har länkat för att de inte ska sänka din egen Google-rankning. Niels Bosma som utvecklar SEO Tools for Excel har också kopplat ihop det med nyss släppta Google Search Console.

 

En amerikansk konkurrent är Blockspring som har massor av integrerade tjänster och kopplingar till API:er. Kolla exempelvis in denna video där de visar hur man enkelt kopplar in sig på ett öppet API som innehåller brott som har begåtts i Chicago. Sen använder de Google Maps API för att skapa en heatmap som visar brott över tid i staden. Dessutom tar de reda på hur brottsplatsen ser ut genom ett annat API för bildigenkänning.

 

 

Båda dessa verktyg är på många sätt kraftfulla men det finns några hakar. Många API:er kräver att man har en betal-prenumeration för att kunna använda dem. Exemplet med Blockspring går bara att göra med just Chicago, inga andra städer finns i den databasen. Dessutom tar det ett tag att sätta sig in i verktygen. Samtidigt som att det är charmigt och väldigt flexibelt hade det varit kul att lägga på ett lager med UX och design för att skapa ett mer tillgängligt verktyg.