Att vara social på rätt sätt

För ett par veckor sedan fick jag möjligheten att gå på An Event Apart i San Francisco. En av de mest intressanta föreläsningarna hölls av Sarah Parmenter och handlade om vad företag har för nytta av sociala medier och hur dessa kanaler bör användas för att kommunicera med sina kunder. Denna föreläsning bekräftade många av de tankar som jag själv haft under mina år som webbutvecklare och jag tänkte dela med mig av några av dessa.

 

att-vara-social-pa-ratt-satt

Det är onekligen så att de flesta företag vill finnas i den sociala mediarymden. Speciellt sedan Facebook slog igenom. Det finns ju tillochmed en uppsjö av företag som kallar sig för ”sociala mediabyråer” – som bara fokuserar på att hjälpa andra företag med social media.

Jag tror att det är viktigt som företag att ställa sig från hur man faktiskt får ut mest nytta av sin närvaro på webben. Alla företag kanske inte ska finnas överallt, på alla tänkbara sätt.

Allt på Internet behöver inte ha ”sociala dela-knappar”

Ni kan säkert hitta många och bättre skräckexempel på webbsidor där ”dela”-knappar har smugit sig in och ju mer man börjar titta efter det – ju mindre förstår man sig på deras funktion.

Hur många använder egentligen Pinterest till att spara bilder på en snöslunga från Jula? Eller för den delen, vem delar samma snöslunga till sina vänners flöden på Facebook? Om du inte jobbar på Jula – ställ dig frågan hur gärna du vill se produktinformation kring snöslungor i ditt flöde?

Däremot borde det vara självklart att man som företag – och framförallt som webbutvecklare – inte gör det onödigt svårt för sina kunder att dela en snöslunga på Facebook. On det nu finns någon kund som trots allt skulle vilja göra detta. Även om du har insett att du kanske inte bör ha dela-knappar på precis allt, så se till att du använder en semantiskt trevlig HTML-markup och få med rätt Meta-taggar.

Antal följare säger ingenting om hur mycket pengar du kan tjäna

Parmenter nämnde på sin föreläsning att ”conversion rate” för twitter-följare är 0.04%. Om Twitter vore den enda kanalen du hade för att sälja dina produkter skulle detta innebära att det krävs 2500 följare för att få sälja en enda produkt. Det är inte helt lätt att få så många följare på Twitter.

Just Twitter kan liknas vid en stor arena fylld med folk där alla besökare har fått varsin megafon som de skriker i samtidigt. Då blir det väldigt svårt att få folk att höra vad man har att säga i allt detta oljud.

Det är inte så att alla dina följare är engagerade i det du skriver om – oavsett vilket medie du använder. Enligt Parmenter är det ungefär en fjärdedel av dina följare som faktiskt läser något av det du skriver.

Fundera på vad du kan ha för nytta av många följare och många likes. Det kan säkert vara ett bra sätt att få bekräftelse på. Det kan också bli väldigt intressant om man analyserar vad det är för människor som faktiskt följer dig på twitter eller gillar dina bilder på Facebook. Men ta inte för givet att många likes eller följare är ekvivalent med att du tjänar mycket pengar.

Olika användningsområden

Sociala medier kan givetvis användas till mer än en typ av kommunikation. Här följer några vanliga exempel.

Nyhetspublicering
Se till att nyheter sprids och når så många kunder som möjligt.

Inspiration
Folk älskar snygga bilder på heminredning och kläder.

Support
Använd Twitter eller Facebook som support-kanal åt era kunder. Varför inte se till att finnas tillgänglig för snabb återkoppling på det medie där kunderna redan finns?

Uppföljning
Se vad folk skriver om ert företag efter en nyhetspublicering eller en reklamkampanj. Har man en företagssida på Facebook kan man dra nytta av deras verktyg för Insights. På Twitter kan det vara intressant att söka efter vad folk skriver om bolaget och inte bara till bolaget.

Fundera över vilket användningsområde som passar ditt bolag bäst och utforma ert arbete med social media därefter.

Använd rätt media för rätt budskap

Jag skrev tidigare att alla företag kanske inte passar in på alla olika medier. Alla typer av budskap passar kanske inte heller in på alla medier. Ibland av tekniska orsaker – man kan inte skriva långa texter på Twitter – och ibland av den enkla anledningen att det inte är så en vanlig användare nyttjar en viss plattform. Normalt sätt läser man inte långa texter på Instagram eller Pinterest. Och vad är det för mening att följa ert företag på en viss kanal när man redan har fått exakt samma budskap via en annan? Här kommer en kort sammanfattning kring hur man kan nyttja olika kanaler.

Instagram
En lite mer personlig kanal. Folk vill se amatörmässiga – men snygga – bilder tagna med mobiltelefoner. Att följa någon på Instagram är lite som att få läsa någons dagbok. Om det bara dyker upp snygga proffsfotografier med ett väldigt säljande budskap tröttnar folk snabbt. Använd Instagram för att posta ”behind the scenes”-material eller för att visa hur en vanlig dag på ert företag är. Ett bra sätt att visa att ni också är människor helt enkelt.

Pinterest
Används nästan uteslutande för snygga och inspirerande bilder. Säljer ni en produkt kanske folk vill ”pinna” snygga miljöbilder med era produkter i? Folk som använder Pinterest för att spara snygga bilder lyckas förhoppningsvis göra detta oavsett ifall ni har en ”dela”-knapp eller inte. Det finns även en Extension till Chrome som hjälper en att  pinna från vilken sida som helst.

Twitter
Korta budskap och snabb respons, men även fullt med brus. Har ni kunder som är aktiva på twitter bör ni finnas där och vara lika aktiva. Men antalet följare på Twitter behöver tyvärr inte säga någonting alls kring hur bra det går för ert företag.

Facebook
Den största kanalen som går att använda till det mesta. Används både för professionella och personliga budskap, men kanske inte lika personligt som Instagram.

Blogg
En vanlig blogg går givetvis att utforma lite hur man vill. Kallar man det för blogg borde det kanske vara lite personligare än ett vanligt nyhetsflöde. Att ha en blogg kan hu vara ett utmärkt sätt att driva folk till företagets webbsida om inte annat.

Tänk på att de kanaler man väljer att finnas på också sänder ett visst budskap – att inte finnas på den kanal där era kunder finns kan vara farligt. Fokusera inte så mycket på Twitter om alla era kunder finns på Instagram etc.

Visa hängivenhet genom kontinuitet

Det absolut viktigaste måste var att ni som företag visar hängivenhet genom att kännas närvarande och äkta.

Prioritera de medier som passar er verksamhet och ert företags profil bäst. Vill ni ha många följare på Instagram – posta helst ett inlägg varje dag. Vill ni att folk ska läsa er blogg – skriv kontinuerligt, skapa innehåll med kvalitet och skriv om sådant som folk vill läsa om!

PELLE